Akçakese, İstanbul’un Şile ilçesine bağlı bir sahil köyüdür. Köy İstanbul’a 60 km, Şile’ye 17 km uzaklıktadır. Yazları hafta sonları denize fazla talep alır. Çevredeki köyler gibi emekli insanların sürekli olarak ikamet ettiği göze çarpmaktadır. Köyün asıl yerlileri yazın gelirler.
Bolu vilâyeti (anadolu defterleri) Kocaeli Sancağı şile kazası Akça Kilise tımarı olarak Osmanlı kayıtlarına girmiştir. Osmanlının kuruluş döneminde görev alan akıncılar sonradan tımarlı sipahi haline dönüştürülmüş ve bu şekilde bu akıncılara tımar verilerek topraklandırılmış hazır askerler olarak kalmışlardır örneğin 1690 yılına ait ve Sipâhi Süleymanın iyi hal durumunu araştıran anadolu kazaskerine köyün ileri gelenlerinin isim ve parmak izlerini gösterir orijinal belge osmanlı arşivindedir. Burada Akçakisan tımarı imamı Hasan imamoğullarının ve imamların bilinen en eski büyükleridir bu soy bu gün imamoğulları ve imamlar olarak yaşamaktadır. [kaynak belirtilmeli] Şile çevresine yerleştirilen Türkmen aşiretlerinin lakapları kurdukları yerlere isim olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Çengiloğulları (Çengilli), Gökmenler (Gökmaslı köyü), Hasanoğulları (Hasanlı köyü), Çitaklar (Çataklı köyü), Karamanoğulları (Karamandere köyü), Yakupoğulları (Yakupku), İsaoğulları (İsaköy) gibi. Akçakese ismi, bölgeye yerleştirilen türkmen obalarına verilen tımarın adı ile eşleşmiştir osmanlı arşiv kayıtlarında 1700 lü yılların başında akçakilise tımarı olarak geçmektedir. Köy ile deniz arasında kalan ve Gâvur Harmanları isimli mevkiide bulunan beyaz renkli taşlardan inşâ edilmiş bir kilise olduğu, ilk yerleşen Türkmenler tarafından bölgenin Ak Kilise veya Akça Kilise olarak adlandırdığı ve 1401 yılından sonra ayni mânaya gelen Akça Kese isminin benimsendiği bilinmektedir. Bu arazide halen Rumlardan kalma büyük beyaz taşlar görülebilmektedir.
Akçakese köyü benim doğduğum köy, çocukluğum bu köyde ve deniz sahilinde geçti. Betonlaşmanın bu kadar çok olduğu ülkemizde temiz kalabilen ender yerlerden gerçekten güzel bir yer.